onsdag 29 maj 2019

Portföljen maj månad, 2019.

Dags att redovisa portföljen för maj månad, 2019.

När det gäller utdelningar har det trillat in en hel del under maj månad, som brukar vara min bästa månad och vill du kika in på exakt vilka och hur mycket, eller vilka utdelningar jag fått sen jag startade med utdelningsaktier, kan du göra det här: http://utdelningsportfolj.blogspot.com/p/mina-utdelningar.html Jag kan ju i alla fall nämna att denna månad var min bästa månad någonsin vad det gäller utdelningar, drygt 24 500 kr i utdelningar kom in under maj månad.

Portföljens värde är 1 944 236 kr minus lånade pengar (506 675 kr) = 1 438 619 kr











Det betyder att jag har nytt all time high i portföljen för femte månaden i rad (dock bara 2000 kr mer denna månad jämfört med senaste uppdateringen), efter nedgången i slutet på 2018. Maj månad har dock varit en ganska svag börsmånad, men i kombination av att jag (som vanligt) satt in en del av min lön, att jag fått mina utdelningar och att min portfölj brukar klara sig ganska bra vid nedgångar, så har jag klarat mig ganska bra ändå. Min portfölj har börjat bli så pass stor nu så att ett par % upp eller ner blir väldigt stora svängningar i kronor.



Nedgången vi ser nu i maj är dock inget konstigt, efter att börsen gått upp så mycket som den gjort under 2019 är det helt normalt med en period när den korrigeras neråt. Faktum är att vi i stort nästan varje år (i alla fall under 2000-talet) haft en nedgång på 10% eller mer, vilket ofta ger bra köplägen. Jag hade faktiskt precis efter jag uppdaterade förra gången (april) en dag i slutet av månaden när börsen stod på topp och samtliga mina innehav var blåa och på plus i förhållande till inköpspris, men det förändrades snabbt under maj månad.

Jag har storhandlat (med mina mått mätt) under maj månad, främst i Avanza, eWork och Resurs bank, men även mindre poster i Intrum, Investor, SEB och Tele2 och fortsatt att låna upp pengar från Avanza. Det innebär att jag för tillfället är ganska högt belånad, men är beredd att sälja av antingen Avanza eller Resurs från portföljen om jag skulle behöva, men där behöver jag förhoppningsvis inte hamna, jag har fortfarande marginaler i mitt lån till Avanza. eWork har tagit orimligt mycket stryk, på en bra rapport i Q1. P/E-tal runt 14.6 i dagsläget och en utdelning på 6.5% och en tillväxt på 17-18% i Q1 såg väldigt lovande ut. Det enda hotet som jag ser det är att VD flaggat för tuffare marknad framöver, men att man ändå räknar att nå sitt mål om en årlig tillväxt på 20% och då känns aktien billig nu.

Nytt i portföljen är ABB, där jag tar rygg på Investor, som köpte 5.4 miljoner aktier i ABB mellan 182-185 kronor. Då äger jag ABB "dubbelt" dels som enskild aktie, dels via Investor. Det behöver inte vara fel, jag har Tele2 som aktie och via Kinnevik, Avanza som aktie och via Creades och SEB som aktie och via Investor. Tror man på en enskild aktie är det absolut inga fel att äga något "dubbelt".

Månadens klipp var när jag köpte in mig i Oriflame för 168.50 kr (en post på drygt 25 000 kr) och två dagar senare kommer ett bud från största ägarna på 226 kr och aktien går upp över 30% och jag säljer med en vinst på 9000 kr på två dagar. Om budet godtas och går igenom får vi se, jag är faktiskt inte helt säker på att budet kommer att accepteras.

Just nu har jag satt köpstopp på aktier ett tag framöver (även om jag brukar ha svårt att hålla detta), men jag och min sambo har köpt nytt boende och ska sälja vårt nuvarande så småningom, men kommer under tiden med flytt ha dubbla boenden en månad eller två och sen betala en flyttfirma, vilket såklart kostar lite extra. De pengar jag får över i närtid är planerat till att betala ner lånet till Avanza. Min belåning ligger ju som nämnt ovan precis över 500 000 kr och det är mitt absoluta max i kronor som jag kan tänka mig att vara belånad. Jag och sambon har lagt ganska stor del kontant i vårt nya boende och kommer tillsammans att ha ett lån på strax under miljonen, vilket gör att jag inte känner mig särskilt orolig för marginalerna i min privatekonomi och därför kan ta ganska stora "risker" i min portfölj, när det gäller belåningen.

När det gäller köp skulle jag vilja köpa mer i Castellum och Axfood, två av mina minsta innehav i dagsläget, men aktiekurserna vill verkligen aldrig gå ner och erbjuda några attraktiva köplägen där, så jag fortsätter avvakta.

Som vanligt avslutar jag med att länka till min Facebooksida och mitt forum för aktier, sparande och privatekonomi och jag vill passa på att tacka alla som läser, gillar, kommenterar och bidrar till intressanta diskussioner! På återhörande.

Utdelningsjägaren på Facebook

Gruppen aktier, sparande och privatekonomi på Facebook

2 kommentarer:

  1. Hej, du kan ha förklarat det här i något tidigare inlägg, men jag undrar hur du ser på din portföljbelåning. Jag noterar att den ligger på 20% vilket är sunt för maximal avkastning till billig ränta. Min fråga är dock om du har andra lån också och om du har, är dessa relativt låga?

    Jag vill själv i framtiden använda belåning i portföljen som ett verktyg vid kraftiga marknadsrörelser. Jag sitter dock med ett bolån idag på 924k vilket är drygt 2,4x min bruttoinkomst, inte jättemycket och klart hanterbart. Jag betalar ned detta lån fortsatt med 2000kr/månad tills dess att jag nått 60% belåningsgrad på bostaden (ligger på 66% i dagsläget). Då kan jag flytta lånet och få billigare ränta och först då kommer en portföljbelåning bli aktuell.

    SvaraRadera
  2. Hej! Har lån på min bostad också. Du har ju dina aktier som säkerhet när du tar lån hos Avanza. Du kan till och med lånat upp till 50 000 kr med 0% ränta (beroende på hur stor portfölj du har). Som du säger så är det en bra hävstång, men ökar såklart risken också.

    SvaraRadera