måndag 19 augusti 2019

Insiderköp.

Hej! Jag har valt att skriva ett litet inlägg om insiderköp; hur det fungerar, varför det oftast är en bra affär att ta rygg på insiders, med mera.

I börsnoterade bolag så ska dessa anmäla till Finansinspektionen vilka personer som finns i bolaget som räknas som "insynspersoner", dvs personer som är verksamma i bolaget och så pass högt uppsatta att de vet mer om bolaget än övriga anställda och utomstående och har tillgång till så kallad "insiderinformation". Insiders får inte handla på sådan information, men i verkligheten upplever jag det otroligt svårt för finansinspektionen att kontrollera. Samtal om uppköp eller större affärer som pågått bakom stängda dörrar i veckor och månader är helt omöjligt för Finansinspektionen att agera på, i de flesta fall.

Insynspersoner har regler kring hur de får handla i det egna företagets aktier. Styrelseledamöter, VD, vice VD och revisorer samt närstående till dessa personer får inte handla med aktier i sina bolag 30 dagar före offentliggörandet av ordinarie delårsrapporter. Under övriga perioder måste insynspersonerna anmäla både sina egna och närståendes köp eller försäljningar av aktier i det egna bolaget till Finansinspektionen. Anmälan ska ska senast fem arbetsdagar efter att affären ägt rum och offentliggörs därefter. I regel så vet ju insiders om det kommer att bli en bra rapport eller inte även 30 dagar innan rapporten släpps och har på så sätt ändå bra möjlighet att köpa på sig aktier vid bra tillfällen.

Insynspersoner både köper och säljer och när de säljer kan det vara av olika skäl. Ibland kan det vara för att man slutar i bolaget, man kan behöva ha loss pengar till ett nytt boende eller så tycker man helt enkelt att aktien är högt värderat och väljer att vikta ner sitt innehav.

Är det då en bra idé att ta rygg på en insynsperson? Ja, rent logiskt så vore det ju rimligt att anta att när insynspersoner handlar, så ser framtiden ljus ut eller de har gjort en bedömning att aktien blivit orimligt nedpressad i förhållande till vad bolaget kommer att leverera. Jag gillar också när VD och styrelsemedlemmarna har stora innehav i det egna bolaget och tillhör den så kallade "pilotskolan". Det ger bra incitament för VD och styrelse att göra sitt yttersta för att bolaget ska prestera.

Finns det några siffror på att det är en bra affär att följa insynspersonerna? Det finns flera studier på dessa som visar olika resultat. Två stycken som jag läst har kommit till slutsatsen att insiders genom sina köp i det egna bolagen presterar långt mycket bättre än Stockholmsbörsen i genomsnitt, medan en tredje jag läste kom fram till att man "som utomstående inte levererar en avkastning mycket högre än börsens snitt, genom att kopiera insynspersoner", så rapporterna har haft lite olika fokus och lite olika slutsatser. Min uppfattning är att det i de allra flesta fall varit goda affärer på sikt när man gjort det. Det finns ju också en del mindre bra exempel i till exempel HM, där Stefan Persson köpt miljontals aktier på kurser bra mycket högre än dagens kurs och där aktien gått ner 30-40% efter hans insynsköp.

Vad tycker du själv? Tar du rygg på insiders när de köper?

1 kommentar:

  1. Vafan jag kommenterade ju på fel inlägg!! Det var ju här jag skulle skriva.. Vart kollar man enklast insiderköp?

    SvaraRadera