onsdag 12 juni 2019

Skatt på ISK-konton.

Något jag märker när jag har kontakt med läsare på min blogg och min Facebook-sida att det är många som inte har koll på hur skatten beräknas på ett ISK-konto, eller att de ens betalar någon skatt överhuvudtaget. Det här kanske blir ett ganska tekniskt inlägg, med lite krångliga termer för vissa, men jag tror och hoppas att ni får en bild av ungefär hur skatten ser ut.


På ett ISK-konto betalar du alltså inte skatt utefter hur stor vinst du gör, utan du betalar skatt på hur stort ditt innehav är och hur stora insättningar du gjort under året, oavsett om din portfölj gått upp eller ner. Istället betalar du en schablonskatt på hela kapitalet varje år. Schablonskatten baseras på statslåneräntan och för 2019 är schablonskatten 0,453 %. Anledningen till att många inte har koll på detta är att det sköts helt automatiskt och hamnar i din deklaration, utan att du behöver göra någonting


Det betyder att om du har 100 000 kr på ett ISK-konto under 2019 och inte gör några insättningar under ett år, så kommer du betala strax under 500 kr i skatt. Det är en förhållandevis låg skatt i dagsläget, mycket på grund av att statslåneräntan är så låg. Man ska å andra sidan komma ihåg att pengarna man sätter in på sitt ISK-konto redan är skattade minst en gång.

Skatten på ISK baseras på en så kallad schablonintäkt. Schablonintäkten beräknas genom att ett kapitalunderlag räknas fram som sedan multipliceras med statslåneräntan den 30 november året innan, plus ett tillägg. Tillägget var 0,75 procentenheter fram till 2017 och höjdes till 1,0 procentenhet den 1 januari 2018. Schablonintäkten får inte vara lägre än 1,25 % av kapitalunderlaget.

Schablonintäkten beräknas nu genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan plus en procentenhet. Statslåneräntan den 30 november 2018 var 0,51 %, alltså ska kapitalunderlaget multipliceras med 1,51 %.
Schablonskattesatsen för 2019 blir alltså 30 % av 1,51 %, dvs 0,453 %.

Ju lägre statslåneräntan är, desto mer förmånligt är ett ISK-konto och om räntan i framtiden går upp några procent, får vi ett annat läge.



Här kommer ett litet räkneexempel jag har lånat från Avanza:




Där tittar man alltså på värdet på portföljen 4 gånger per år och totala insättningar under året och delar på 4, vilket blir kapitalskattunderlaget. Det multipliceras med 0.0151 (1.51%) och den siffran du får fram där (i exemplet 213 kr) multipliceras med 0.3 (30% skatt).


Utdelningar på dina aktier in på ISK-kontot räknas inte som en insättning och du betalar ingen skatt för dom. Jag hoppas att du har lite bättre koll på skatten på ditt ISK-konto nu och om inte, är du alltid välkommen att höra av dig med frågor.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar